tiistai 7. toukokuuta 2013

Kuntosali juoksun tukena

Olen aiempina juoksuvuosinani tehnyt suuren virheen, ja harrastanut vain ja ainoastaan juoksua. Mielestäni se oli riittävää ja välttämätöntä, jotta kuntoni nousisi. Viime syksynä taisin tehdä päätöksen siitä, että enää juoksu ei olisi ainoa liikuntamuotoni, vaan kuntosali olisi sitä tukemassa. Olen käynyt salilla tauotta lähes puolitoista vuotta, joten siitä on tullut melkein tapa. Toki tätä ennenkin olen saleillut, mutta ennemminkin epäsäännöllisen säännöllisesti. Nyt vasta olen löytänyt kuntosalilla käymisen ilon ja huomaan todella edistyväni. Muokkasin vanhan ohjelmani sellaiseksi, että en heti kyllästyisi siihen. Suurin ongelmani salilla käymisessä ja oikeastaan missä tahansa liikunnassa on aina ollut kyllästyminen. Nyt sitä ei ole kuitenkaan tapahtunut. :) 

Tällä hetkellä käyn salilla vähintään kaksi kertaa viikossa. Tämä ei perustu sinänsä mihinkään suosituksiin, vaan omaan päätökseeni. Saliohjelmaani kuuluu yhteensä 12 liikettä, jotka jaan osittain kahdelle päivälle. Talvella saliohjelmani oli selkeästi kaksijakoinen eli tein yhtenä päivänä ylävartalon ja toisena alavartalon. Silloin kävin salilla useammin kuin kaksi kertaa viikossa. Nyt, kun juoksusta on tullut taas säännöllinen osa liikkumistani, saliohjelmani on hieman erilainen. Teen joka kerta alavartalon liikkeet, jotka sisältävät siis jalat, alaselän ja vatsan. Lisäksi teen kolme ylävartalon liikettä, jotka keskittyvät päivästä riippuen käsiin, rintaan ja yläselkään. Ylävartalon liikkeet olen kuitenkin jakanut kahdelle päivälle. Salipäiväni koostuu tällä hetkellä kuudesta alavartalon liikkeestä sekä kolmesta ylävartalon liikkeestä. Yhteensä yhdelle päivälle tulee yhdeksän liikettä. Laitan alle esimerkin "saliohjelmastani" (en muista kaikkien liikkeiden/laitteiden virallisia nimityksiä, toivottavasti tuosta saa jonkinlaisen käsityksen kuitenkin).

Ensimmäinen päivä
1. Rintaprässi
2. Pystypunnerrus käsipainoilla
Kuva: weheartit.com
3. Ylätaljan veto eteen
4. Jalkaprässi
5. Ulkoreidet
6. Sisäreidet
7. Alaselkä
8. Suorat vatsalihakset
9. Alavatsalihakset

Toinen päivä
1. Alatalja (ojentajat)
2. Hauiskääntö
3. Pystysoutu
4. Jalkaprässi
5. Ulkoreidet
6. Sisäreidet
7. Alaselkä
8. Suorat vatsalihakset
9. Alavatsalihakset

Haluan vielä korostaa, että blogini tarkoitus ei ole olla mikään ohjenuora juoksua ja kuntosalia harrastaville. Tämä on ainoastaan kuvaus siitä, miten minä teen, miten edistyn ja saavutan tavoitteitani. Tapani saattaa olla jonkun mielestä täysin väärä tai joku ei ymmärrä miksi teen näin, mutta tämä on minulle hyväksi havaittu ja toimiva systeemi. Jokainen ihminen on kuitenkin erilainen. Toiselle sopii joku, mikä ei taas sovi toiselle. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti